Vad är företagslån?

Hem / Vad är företagslån?

Företagslån är, precis som det låter, lån som ges till företag.

Pengarna kan användas till en mängd olika saker. Gemensamt för alla företagslån är dock att de ska användas för att få verksamheten att antingen komma i gång, växa eller överleva en tillfällig period av ekonomiska utmaningar.

För många företag är banklån den viktigaste externa finansieringen både vid uppstart och nyinvesteringar. Ett företagslån är inte samma sak som riskkapital. Läs mer längre ner.

Olika företagslån

Man kan dela upp olika företagslån i tre grupper:

Investeringskrediter

Pengar du lånar för att göra långsiktiga investeringar i till exempel byggnader, inventarier, maskiner eller fordon. Här ingår inteckningslån, reverslån, leasing och avbetalning.

Kontokrediter

Kontokrediter är kortsiktiga rörelsekrediter med ett års löptid. En kontokredit kräver oftast att du har lämnat någon form av säkerhet.

Rörelsekrediter

Med en rörelsekredit löser du tillfälliga glapp i likviditeten. Du får en viss kredit kopplad till företagskontot så att du kan betala leverantörsfakturor även om du inte själv har fått betalt av kund ännu.

Läs mer om de olika typerna av företagslån på Verksamt.se.

Vad är riskkapital?

Riskkapital är pengar som en finansiär satsar i ditt företag mot en andel i bolaget eller av vinsten när vanliga långivare anser att risken av någon anledning är för hög.

Hur funkar företagslån?

Företagslån liknar privatlån på många sätt, men eftersom det är företaget som lånar, inte du personligen ställer långivaren lite fler krav. Här har vi sammanfattat hur du ansöker om företagslån för ett litet eller mellanstort företag.

Större, väletablerade företag har ofta en bankkontakt. Ansökningsprocessen ser liknande ut men har du en bankkontakt är det enklast att boka in ett möte först för att få fram exakt vad banken vill ha för papper.

Ansöka om företagslån – 5 steg

Vi gör det enkelt att ansöka om företagslån. Följ bara de fem stegen i vår guide.

1

Jämför företagslån

Bara för att du är kund i en viss bank betyder inte det att du får de bästa lånevillkoren hos dem. Det kan vara så att banken känner till detaljer om dig och ditt företag sedan tidigare, på gott och ont. För att hitta det bästa alternativet ska du börja med att jämföra olika företagslån. Ett bra ställe att börja på är OPR Företagslån som har fått fina omdömen av tidigare kunder på Trustpilot.

2

Förbered din låneansökan

När du som företagare ska låna pengar vill långivaren vara så säker som möjligt på att företaget kommer kunna betala tillbaka hela lånet, inklusive räntan. För att öka dina chanser att få företagslånet beviljat kan du förbereda följande:

  1. Gör en presentation av dig själv där du kort visar vad du har för utbildning och erfarenhet. Backa upp den med eventuella diplom och referenser. Inkludera handlingar som visar att du har ordning på din privatekonomi, till exempel inkomstdeklaration och kontoutdrag.
  2. Finns det fler ägare i företaget, be dem göra samma sak.
  3. Förbered handlingar som visar ägarstrukturen.
  4. Ta fram eller uppdatera din affärsplan så att den tydligt visar syftet med investeringen och underlag som stöttar din idé, till exempel marknadsundersökningar.
  5. Gör en kort sammanställning av företagets nuläge, hur verksamheten ser ut idag.
  6. Se till att du har koll på företagets ekonomi. Du kan till exempel presentera årsredovisningen (balans- och resultaträkning), Inkomst av näringsverksamhet-bilagan och kontosammanställningar. Inkludera kontaktuppgifter till eventuell revisor eller ekonomistöd.
  7. Var beredd på att lämna säkerhet, till exempel personlig borgen eller inteckningar i din eller företagets fasta egendom.
3

Lämna in ansökan

Kontakta långivaren för att boka ett möte. Att komma förberedd på mötet ökar dina chanser att få lånet beviljat eftersom det visar att du har tänkt igenom alla delar noga. Lämna över dina handlingar och komplettera eventuellt med övriga dokument de ber dig om.

4

Beslut och offert

Om långivaren bestämmer sig för att låna ut pengar till ditt företag får du en offert. Kolla igenom den noga. Ser allt bra ut signerar du antingen digitalt eller fysiskt på handlingarna och skickar tillbaka dem.

5

Utbetalning

När långivaren har tagit emot avtalet ska du få en bekräftelse på att företagslånet gäller och utbetalningen direkt på kontot. Tänk på att det kan ta ett par bankdagar att få utbetalningen.