Lån för skuldsatta

Hem / Lån för skuldsatta

Kan man låna pengar när man har en skuld? Det enkla svaret är ja. Faktum är att det är både vanligt och ganska smart. Man kan till och med få lån när man har skuld hos kronofogden i vissa fall. Vanligast är att ta ett omstartslån eller samlingslån. I den här artikeln får du lära dig mer om lån för skuldsatta. Har du en betalningsanmärkning kan du jämföra lån på hittasmslan.com, bara klicka i ”Betalningsanmärkning OK” så får du förslag på långivare.

Skuldsanering-test

I stället för att låna mer pengar för att betala befintliga skulder är ett hett tips att först ta Kronofogdens skuldsanering-test för att se om du kan få hjälp av dem att bli skuldfri. Blir du beviljad skuldsanering betalar du bara av delar av skulden under ett antal år medan du lever på existensminimum för att sedan anses skuldfri.

Vad är omstartslån?

Ett omstartslån kallas även samlingslån och innebär att du tar ett större lån för att lösa in alla dina mindre lån och krediter. Att ta ett samlings- eller omstartslån har flera fördelar:

  • Du får lägre ränta
  • Du får bara en faktura eller ett autogiro som dras varje månad
  • Du slipper onödiga fakturaavgifter
  • Du minskar risken att råka ut för påminnelseavgifter
  • Du lägger mindre tid på att betala och hålla reda på skulderna

Läs mer om samlingslån hos Konsumenternas.se.

Hitta bästa samlingslån – 6 steg

För att kunna jämföra olika samlingslån behöver du först ta fram uppgifter om dina befintliga skulder. Följ de här stegen:

1

Gör en tabell med fem kolumner A–E och fyll i varje långivares:

A. Namn
B. Skuld kvar
C. Avbetalning per månad
D. Ränta
E. Effektiv ränta

2

Summera kolumn B för att se hur mycket skulder du har totalt

3

Summera kolumn C för att se hur mycket du betalar (eller borde betala) varje månad

4

Räkna ut genomsnittet för kolumn D för att se din snittränta

5

Räkna ut genomsnittet för kolumn E för att se ett genomsnitt för den effektiva räntan

6

Nu vet du exakt hur mycket du är skyldig, vad skulderna kostar dig varje månad och är klar att hitta ditt bästa samlingslån i vår enkla jämförelsetjänst för privatlån. Ditt bästa samlingslån är det lån som ger lägre ränta än din nuvarande snittränta.