Låna 15 000 utan UC – Kan man det?

Hem / Låna 15 000 utan UC

Svaret är både ja och nej. Det beror på vad du menar med ”UC”. Du kan låna 15 000 kr (eller något annat belopp) utan att en kreditprövning registreras hos UC, det vill säga Upplysningscentralen, men det går inte att komma undan kreditprövningen helt. Läs vidare för att förstå hur vi menar.

Enligt lag måste långivaren samla in tillräcklig information om dig för att kunna bedöma om du kan betala tillbaka ett eventuellt lån. Uppgifterna du lämnar ska kontrolleras genom att man tar en kreditupplysning. (Källa Konsumenternas)

Det innebär i praktiken att om du vill låna utan UC så kommer du i stället bli kreditprövad genom Bisnode, Creditsafe eller något annat kreditupplysningsföretag. Jämförelsesajter där du kan klicka i ett val för ”låna utan UC” listar alltså långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än just Upplysningscentralen (UC).

Lagen syftar till att du inte ska fastna i en lånefälla och komma på obestånd. Vi rekommenderar att du undviker företag som erbjuder dig lån helt utan kreditupplysning om du hittar ett. Eftersom de inte bryr sig om lagen kan de komma att göra livet surt för dig om du inte kan betala tillbaka i tid.

Snabbfakta – Lån utan UC

  • Det går att låna 15 000 utan att just företaget UC gör en kreditprövning
  • Det går inte att låna utan att något företag alls gör en kreditprövning
  • Jämförelsesajter där du kan filtrera på ”låna utan UC” visar långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag än UC

Var kan jag låna pengar utan UC?

För att hitta en lista på långivare som inte använder sig av just UC kan du gå till hittasmslån.com och klicka i rutan ”Lån utan UC”.

Tänk på att en kreditprövning ändå görs. Läs mer här ovanför.

Varför låna utan UC?

Om det har gjorts flera kreditupplysningar på dig tidigare av företaget UC (mer om detta ovan) kan det minska dina chanser att få lån hos långivare som anlitar just UC för sina kreditprövningar.

Då kan det löna sig att ansöka hos en långivare som använder sig av ett annat kreditupplysningsföretag. Både för att undvika att lånet påverkar dina framtida lånemöjligheter och om du redan har många kreditprövningar i din UC historik.

  • Att ha flera registrerade kreditprövningar hos samma kreditupplysningsföretag kan minska din kreditvärdighet. (Gäller inte Creditsafe)
  • UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och anlitas av de flesta storbankerna
  • Låna från de som anlitar ett annat kreditupplysningsföretag än UC om du:
  • Inte vill att din framtida kreditvärdighet påverkas negativt
  • Redan har flera kreditprövningar registrerade hos UC och vill förbättra din chans att få låna

Låna pengar med skuld

Det finns dåliga lån och bra lån. Att ta lån när man har skulder låter kanske illa, men kan faktiskt vara smart och är vanligare än du tror. Vi förklarar vad ett omstartlån är och hur du kan jämföra samlingslån i den här artikeln om lån för skuldsatta. Du hittar även länken till att göra kronofogdens skuldsanering-test.