Lån efter skuldsanering

Hem / Lån efter skuldsanering

Det finns ingen lag som hindrar dig från att låna efter avslutad skuldsanering. (Källa Riksdagen.se) Som alltid måste dock långivaren göra en bedömning av din betalningsförmåga och tittar då på ditt samlade kreditbetyg som avgörs av din kreditpoäng och påverkas av om skuldsaneringen ligger kvar i din kreditupplysning.

Hur länge har man betalningsanmärkning efter skuldsanering?

  • Skuldsanering som pågår i upp till fem år ligger som en betalningsanmärkning i din kreditupplysning i fem år efter att saneringen inleddes.
  • Skuldsanering som pågår i mer än fem år ligger som en betalningsanmärkning i kreditupplysningen tills sista dagen i saneringens avbetalningsplan.

När kan man ta lån efter skuldsanering?

Du kan ansöka om lån efter skuldsanering så fort du har gjort sista inbetalningen, men störst chanser att få lånet beviljat har du alltså om fem år har passerat sedan saneringen påbörjades. Då syns den inte längre i kreditupplysningen (om den inte fortfarande pågår, se ovan).

Bolån efter skuldsanering

Du kan köpa hus eller bostadsrätt efter avslutad skuldsanering om det gått mer än fem år sedan den påbörjades, se de två frågorna här ovanför. I den här artikeln om hur bolån funkar går vi igenom hur det går till att ansöka om bolån och du får koll på hur mycket man får låna och annat som är bra att ha koll på inför bostadsrätt- eller husköpet.

Lån under pågående skuldsanering

Det är inte olagligt att låna pengar under pågående skuldsanering, men det är absolut inte att rekommendera. Anledningarna till att ett nytt lån bör undvikas är flera:

  • Under skuldsaneringen lever du på existensminimum och har rimligtvis inte råd att betala fler skulder.
  • Nya skulder ingår inte i skuldsaneringen och måste alltid betalas enligt avtal.
  • Kan du inte betala av de nya skulderna gör Kronofogden löneutmätning, det vill säga pengar dras direkt från din lön för att betala av det nya lånet.
  • När den nya skulden betalas genom löneutmätning klarar du inte längre av att betala in till skuldsaneringen eftersom du har för lite pengar kvar på lönen.
  • Betalar du inte enligt planen för skuldsaneringen kommer saneringen att upphöra.
  • Upphör skuldsaneringen är du tvungen att betala av både hela den nya skulden och alla dina gamla skulder och din tid på existensminimum var förgäves.

Tänk på att långivare enligt lag måste göra en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga innan du kan beviljas ett lån. Lever du med skuldsanering har du i princip inte någon betalningsförmåga eftersom du redan lever på existensminimum.

Långivare som erbjuder dig lån trots skuldsanering är oseriösa, och du bör undvika dem för att inte göra din ekonomiska situation värre.